Autohtona jela

POZIV K FAŽANSKOME STOLU

Istarska kuhinja... to je susret civilizacija: Mediterana i srednjeeuropskih prostora. U svemu su najprepoznatljivije odlike primorske i kontinentalne kuhinje: ribe, rakovi i školjke priređeni na razne načine; tjestenina (fuži, njoki, lazanje, pasutice...) s plodovima mora, umacima od divljači; pršut, kobasice i zarebnjak (ombolo), kiseli kupus, palenta... U nepresušnim varijantama, razni vidovi maneštre (minestrone) upotpunjuju dio glavnih osobitosti.

Od vina, nezaobilazna malvazija i teran stoje na čelu povorke iz domaćih podruma. Karakteristična je "istarska supa", crno vino s poprženim kruhom, uljem i šećerom – vino koje se jede – a sve pripremljeno na vatri domaćeg ognjišta. Takvo se iće i piće poslužuje u ukrašenim "kljunatim" vrčevima od majolike (bukaleta); kruh se odvaja i jede žlicom, a vino ispija dodajući "bukaletu" s ruke u ruku. Istarskom kulinarskom umijeću dodatni obol daju začini, djevičansko maslinovo ulje te voće i povrće podneblja u kojem je čisti okoliš usjeva i raslinja jedna od najvećih vrijednosti.