Vinska cesta

O MALVAZIJI ISTARSKOJ

Malvazija istarska najraširenija je sorta vinove loze na području Fažane. Stara je to, autohtona sorta koja se proširila po cijeloj Istri i danas je sinonim kako za fažansko tako i za istarsko vinarstvo. Ima srednje velik rastresit grozd, bobica je srednje velika do krupna, okrugla, zelenožute boje. Na osunčanim fažanskim pozicijama grozd (bobica) dobiva zlatnožutu boju (takvu boju kasnije može imati i vino). Zbog obilja sunca, dobrih pozicija i crvene zemlje, grožđe fažanske malvazije nakupi puno šećera (oko 20,00 i više posto) i umjerene količine kiselina (oko 5 g/l). Zbog toga je proizvedeno vino dosta jako (12,0 - 13,0 vol. %), blago kiselo (5,0 g/l ukupnih kiselina), bogato ekstraktom, vrlo harmonično i pitko sa specifičnim cvjetno-voćnim mirisom bagremova cvjeta. Malvazija ima lijepu nijansu svijetložute do slamnato žute boje.

Nekad se vino malvazije proizvodilo na tzv. «tradicionalan način» ili, kako se to ovdje kaže, «na dropu». To znači da je grožđe najprije muljano (mljeveno), a onda sve zajedno ostavljeno na vrenju (kuhanju). To je trajalo 4 - 7 dana, a zatim je odvojen sok i prešan drop. Tako odvojen sok nastavio je vrenje do kraja. Ovako proizvedena vina imala su jaču nijansu žute boje, malo trpkosti u okusu i bila su vrlo jaka. 

 

 

VINSKE STAZE I VINSKI PODRUM:

MARČETA
Pineta, I ogranak 2, Valbandon, Fažana
tel: +385 (0)52 520 794
mob: +385 (0)99 25 18 418
e-mail: info@marceta.hr

www.vina-marceta.com