Autohtona jela i gastro ponuda

POZIV K FAŽANSKOME STOLU
Istarska kuhinja… to je susret civilizacija: Mediterana i srednjeeuropskih prostora. U svemu su najprepoznatljivije odlike primorske i kontinentalne kuhinje: ribe, rakovi i školjke priređeni na razne načine; tjestenina (fuži, njoki, lazanje, pasutice…) s plodovima mora, umacima od divljači; pršut, kobasice i zarebnjak (ombolo), kiseli kupus, palenta… U nepresušnim varijantama, razni vidovi maneštre (minestrone) upotpunjuju dio glavnih osobitosti.
Od vina, nezaobilazna malvazija i teran stoje na čelu povorke iz domaćih podruma. Karakteristična je “istarska supa”, crno vino s poprženim kruhom, uljem i šećerom – vino koje se jede – a sve pripremljeno na vatri domaćeg ognjišta. Takvo se iće i piće poslužuje u ukrašenim “kljunatim” vrčevima od majolike (bukaleta); kruh se odvaja i jede žlicom, a vino ispija dodajući “bukaletu” s ruke u ruku. Istarskom kulinarskom umijeću dodatni obol daju začini, djevičansko maslinovo ulje te voće i povrće podneblja u kojem je čisti okoliš usjeva i raslinja jedna od najvećih vrijednosti.

Ceste maslinovog ulja i vina

Ceste maslinovog ulja i vina

MASLINOVO ULJE – BOŽJI ELIKSIR Tražimo li autohtoni proizvod Istre - visoko kvaliteno maslinovo ulje čija je kvaliteta odraz autohtonog sortimenta i tipičnosti staništa, posebice u njenom ...
Cesta sardela

Cesta sardela

Svježa, još vrela, skinuta s gradela, sardela je u Fažani riba s posebnim okusom i mirisom Jadrana. Kao vrhunski doručak, kao glavno jelo, svejedno... Gotovo čitava ugostiteljska ponuda, ...
Gastro okusi, mirisi i boje

Gastro okusi, mirisi i boje

Taj čudesni okus pršuta Za istarski pršut se kaže da je vrhunac i mjerilo za svako dobro, za sve grijehe nepca, a taj kraljevski status i zaslužuje okusom, mirisom, bojom...Maslinovo ...
Recepti

Recepti

...