30.04.2016 17:00
Škola soljenja sardela, Fažanska riva
Natjecanje u soljenju sardela te gastro ponuda od slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina, predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela.
Fažanska Mala ribarska akademija Sardela rastvara svoja vrata kopnu i pučini! U njezinom je radu na poseban način zanimljiva, nadasve korisna Škola soljenja sardele. Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima… Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.
PROGRAM;
15,00 Rekreativna obiteljska biciklijada start: parkiralište Badel
17,00 ŠKOLA SOLJENJA SARDELA
GASTRO PONUDA jela od sardela
“RIBARNICA KOD PAOLA I NINE” – prodaja svježih i slanih sardela nekad i danas
GASTRO RADIONICE – filetiranje i mariniranje ribe
ISTRA GOURMET – degustacija i prodaja autohtonih istarskih gastro proizvoda
FAŽANSKA INSPIRACIJA – izložba umjetničkih djela na fažanskoj rivi
RIBICA SARDELICA – kreativna radionica za djecu
NASTUPAJU – Erik Balija i klapa Opatija