Kultura i tradicionalna događanja

13. ŠKOLA SOLJENJA SARDELA

30.04.2016 17:00

Škola soljenja sardela, Fažanska riva


Natjecanje u soljenju sardela te gastro ponuda od slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina, predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela.

Fažanska Mala ribarska akademija Sardela rastvara svoja vrata kopnu i pučini! U njezinom je radu na poseban način zanimljiva, nadasve korisna Škola soljenja sardele. Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima… Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.

PROGRAM;

15,00 Rekreativna obiteljska biciklijada start: parkiralište Badel

17,00 ŠKOLA SOLJENJA SARDELA

GASTRO PONUDA jela od sardela

“RIBARNICA KOD PAOLA I NINE” –  prodaja svježih i slanih   sardela nekad i danas

GASTRO RADIONICE –  filetiranje  i mariniranje ribe

ISTRA GOURMET  –  degustacija i prodaja autohtonih  istarskih gastro proizvoda

FAŽANSKA INSPIRACIJA – izložba umjetničkih djela  na fažanskoj rivi

RIBICA SARDELICA – kreativna radionica za djecu

NASTUPAJU – Erik Balija i klapa Opatija

Skip to content