Soljenje sardela

Soljenje sardela

(za više osoba i za više vremena)

Sastojci:
5 kg sardela; 1 limenka od 5 kg; 1 kg krupne morske soli; 1 morski kamen od cca 2 kg; 1 drveni poklopac s drškom za limenku; čista krpa; 30 cm lastika

Priprema:
Sardele solite u svibnju i listopadu, ali je bolja u svibnju. Važ ili limenku od 5 kg treba potražiti u nekom restoranu, jer oni koriste kisele krastavce, paprike i miješane salate u takvoj ambalaži. Okrugli drveni poklopac valja napraviti u kućnoj radinosti, ubodnom pilom od obične daske tako da ulazi u limenku s nekoliko milimetara »lufta«. Na njega zakucajte dvije poprečne daščice kao ručku, da bi se kasnije lakše mogao izvaditi.

Najprije na dno limenke stavite malo soli, tek da pokrije dno. Ribu slažite jednu do druge, tako da im glave budu prema stijenki limenke. Kada posložite jedan red, bacite ozgor pola šake soli, najviše tamo gdje su rupe. Drugi red neka bude u križu s prvim (i svaki tako naizmjence).

Poslije soljenja poklopcem pritisnite svaki novi red. Kada budete pri vrhu, pritisnite malo jače. Pazite da se od prejakog stiskanja riba ne deformira. Kada do vrha napunite važ, stavite i punu šaku soli (možete prekriti zadnji red!), pokrijte ribu poklopcem, a preko poklopca uteg, opran i posušen kamen koji može ući u limenku. Preko svega raširite čistu krpu i učvrstite je oko limenke malo jačom gumenom vrpcom ili lastikom.

Sve to stavite na terasu gdje dopire i nešto sunca. Računajte na to da će pod težinom sardela pustiti sukrvicu i tekućinu i da se to može preliti preko važa. Odlijevajte je, ali poklopac uvijek mora biti malo uronjen. Nakon par dana pohranite limenku u neko sjenovito mjesto sa sobnom temperaturom.

Nakon desetak dana opet odlijte nakupljenu tekućinu, ovoga puta do kraja. U zdjelicu naspite vode i polako dodajte sol i miješajte. Dodajte soli koliko se može rastopiti ili pak ogulite komadić krumpira i stavite u tekućinu (salamuru). Čim krumpir počne plutati u salamuri, znači da je gotova. Dolijte je u limenku tako da drveni poklopac, pritisnut utegom ogrezne za jedan centimetar. Postupak ponovite za petnaest dana i tu je kraj.

Sve ostalo radi priroda, pod uvjetom da uvijek ima salamure. Pazite strogo na čistoću prigodom svake radnje. S prvom konzumacijom može se započeti nakon mjesec i pol ili dva mjeseca.

Skip to content