Dolazak automobilom

Ukoliko u Istru dolazite automobilom iz zapadnog smjera, iz Slovenije, prijeći ćete preko jednog od tri cestovna granična prijelaza: Plovanija-Sečovlje, Kaštel-Dragonja ili Požane-Sočerga.
Za vaše ugodno putovanje dalje kroz Istru na raspolaganju vam je istarska poluautocesta poznata pod imenom Istarski ipsilon koja vodi prema središnjoj Istri i najjužnijim dijelovima poluotoka udaljenim svega oko stotinjak kilometara.
Ulaskom na Ipsilon iz istočnog smjera hrvatskim autocestama iz Zagreba ili Splita prema Rijeci i prolaskom kroz tunel Učku brzo stižete do svojeg krajnjeg odredišta.
Na cestama u Istri vrijede ista pravila kao i drugdje u Europi. Ograničenja su označena na svim pojedinim cestama. Dopuštena brzina u gradovima je 50 km/sat, van gradova 80 km/sat, a na autocestama 130 km/sat.

Dopuštena količina alkohola u krvi je 0,5 promila.

Benzinske crpke rade po određenom radnom vremenu a neke od njih, uglavnom na glavnim cestama, otvorene su 24 sata na dan.

U slučaju kvara na automobilu ili nesreće, nazovite HAK (Hrvatski autoklub) na broj: 987 (non-stop). Usluge se plaćaju u gotovini, čekovima ili kreditnim karticama. HAK je član AIT i FIA-e.

AUTOM:
IZ ITALIJE (via Trieste/Trst) – 120 km ili cca 1.5 h:
TRIESTE – KOPAR – GRANIČNI PRIJELAZ KAŠTEL – BUJE – VODNJAN – FAŽANA
IZ SLOVENIJE (Ljubljana) – 200 km ili cca 3 h
LJUBLJANA – POSTOJNA – ČRNI KAL (GRANIČNI PRIJELAZ POŽANE) – BUZET – PAZIN – VODNJAN – FAŽANA
IZ MAĐARSKE (GRANIČNI PRIJELAZ GORIČAN) – 
380km – ili cca 4.5 h
ČAKOVEC – ZAGREB – RIJEKA – TUNEL UČKA – PAZIN – VODNJAN – FAŽANA

UDALJENOST OD NEKIH EUROPSKIH GRADOVA:
AMSTERDAM – 1430 km
BRUSSELS – 1380 km
FRANKFURT – 900 km
MILANO – 540 km
MUENCHEN – 660 km
PARIS – 1350 km
TRIESTE – 120 km
BEČ – 600 km
ZAGREB – 280 km
ZÜRICH – 880 km

Skip to content