Ikone, freske i uščuvana tijela svetaca

Peroj, Sveta Foška, Vodnjan, Galižana

Plava crta mora prati nas s lijeve strane, tamo prema zapadu i sjeverozapadu dok biciklističkom stazom prema Peroju prolazimo kroz šumu autokampa «Pineta».
U Peroju posjećujemo pravoslavnu crkvu sv. Spiridona, poznatu po lijepim ikonama, ikonostasu iz 16. stoljeća. U crkvi se služe obredi pravoslavne liturgije. Daleki preci Perojaca stigli su ovamo 1645. godine iz Crne Gore, obnavljajujući mjesto koje je ranije bilo opustošeno kužnim bolestima.
Na putu prema turističkom naselju Barbariga – poznatom i po antičkim ladanjskim zdanjima i radionicama – putokaz će vas uputiti k romaničkoj crkvi svete Foške. S karakterističnim kamenim lukovima, crkva je pogled usmjerila k makiji i širinama pučine u daljini. Freske u Svetoj Foški nastajale su u razdoblju od 11. do 13. stoljeća. Dominantan je u svetištu prizor Uznesenja: Krist, anđeli i apostoli. Crkva je mjesto hodočašća skupina i pojedinaca, mjesto molitve, čudesnih ozdravljenja i utjehe.
Bijelom cestom nastavljamo kroz šume do asfaltne trake što će nas, skretanjem udesno dovesti do Vodnjana i njegova 62 metara visokog, najvišeg zvonika u Istri. Vodnjanske ulice i trgovi čine zbir raznolikih starogradskih veduta. Zbirka sakralne umjetnosti Župne crkve ss. Blaža, jedna je od najpoznatijih na Jadranu, a posebno se izdvajaju glasovite vodnjanske mumije, neraspadnuta tijela svetih, relikvijari, crkveno ruho, slike i skulpture. Ovdje se čuva i slika «Blaženi Leon Bembo», djelo Paola Veneziana iz 14. stoljeća.
U palači Betika nalazi se etnografska zbirka te zbirka slikarskih ostvarenja od 16. do 18. stoljeća.
Staza nas dalje vodi do Galižane, mjesta prepunog kulturnih spomenika poput crkvi Sv. Justa, Sv. Antona i Sv. Josipa te župne crkve Sv. Roka iz 17. stoljeća.
Prolazeći kroz šumu koji lokalni mještani zovu «Ližnje more», preko Stancije barbo gdje se možete u vinskom podrumu okrijepiti najboljim sortama istarskog vina, staza nas opet uz more vraća u Fažanu.

Crkva sv. Blaža:
RADNO VRIJEME
VI – IX od 9:30 do 19 h
Nedjeljom od 12-17 h
I – V i X – XII po najavi
Tel. 00385 52 511 420 ili 00385 98 198 3231
E-mail: marijan.jelenic@zupavodnjan.com  

Sveta  Foška:
​​​​​​​Sveta Misa za zdravlje slavi se svake prve nedjelje u mjesecu, i to prema slijedećem rasporedu:
– siječanj, veljača, ožujak, travanj u 15 h
– svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan u 17 h
– listopad, studeni, prosinac u 15 h

Skip to content