Autohtone biljke

Maslina
Maslina, istarski ulika (latinski naziv, olea europea) ima plodove tamnozelene do crne boje od kojih se proizvodi maslinovo ulje te je rado viđeno na stolovima carstva, svakog ugostitelja i kućne trpeze. Zbog izuzetne kvalitete još od rimskog doba sadi se na području južne Istre, a zbog prijevoza u sve zemlje Mediterana, u Fažani je bila veoma poznata tvornica za izradu amfora. Autohtone sorte u fažanskom masliniku: buža, karbonaca i leccino.

Ružmarin
Ružmarin je zimzeleni mediteranski grm čije ime potječe od latinskog naziva, ros marinus i znači morska ruža. Uzgaja se kao ukrasni grm, začinska biljka te za proizvodnju eteričnog ulja. Izvrstan je začin i najbolje je u jelo staviti svježi vrh grančice kao i sitno nasjeckane suhe listiće.

Lovor
Lovor ( latinski naziv, laurus nobilis) je zimzeleni mediteranski grm ili drvo visoko do 15 metara. Listovi i cvjetovi lovora od davnina služe kao mirodija te pikantnom aromom obogaćuju okus jela. Rimljani su svoje careve – cezare darivali lovorovim vijencem kao simbolom trijumfa i besmrtnosti.

Hrast plutnjak
Hrast plutnjak (latinski naziv, quercus suber) raste u zapadnom području Mediterana. U hrvatskoj je moguće vidjeti nekoliko primjeraka na otocima Dalmacije i području južne Istre. Plod mu je žir. Nakon 25 godina rasta, sa debla se skida kora od koje se dobiva pluto i izrađuju čepovi i „šuri“ – okrugli plovci za ribarske mreže koji pomažu da mreža u moru ne potone.

Brnistra
Brnistra, istarski žuka (latinski naziv, spartium junceum) je biljka zapadnog Mediterana, grmolika, cvate krajem proljeća žutim cvjetovima. Grane su joj žilave i teško ih je slomiti. Najbolje uspijeva na žarkom suncu. U Fažani su se sredinom 20. Stoljeća u tvornici za preradu brnistre proizvodili materijali za radna odijela, otirače i razne vrste konopa.

Skip to content