Sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo
Sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

Ča ribari znaju

Naziv Projekta
Ča ribari znaju

Kratki opis Projekta
Dugoročna svrha Projekta je poticanje održivog razvoja ribarstva, povećanje konkurentnosti ribara njihovim povezivanjem s ugostitelja te diverzifikacijom njihovog gospodarskog djelovanja i u području turizma. Radionicama na manifestaciji usvajaju se specifična znanja i vještina tradicijskog ribolova od strane mlađeg naraštaja kao način valorizacije i očuvanja višestoljetne lokalne ribarske tradicije i kulture, ali i veći interes mladih za ribarstvo. Djelovanje ovog Projekta usmjereno je i na rješavanje jedne od ključnih razvojnih prepreka , a to je nedostatna spoznaja nutritivne vrijednosti plave ribe i važnosti konzumacije ribe i ribljih proizvoda među lokalnim stanovništvom i turistima.

Ciljevi Projekta
Projekt Ča ribari znaju održava se ciljem očuvanja i promicanja ribolovne tradicije i namijenjen je ciljanim skupinama mladima, lokalnom stanovništvu i turistima. Sudionici raznih programa naučit će soliti sardele, usvojiti znanja i vještine tradicijskog ribolova i brodogradnje, isticati će se nužnost procesa zaštite okoliša i podizanje ekološke svijesti te nutricionističke vrijednosti plave ribe i način pripreme na tradicionalan i suvremeni način.

Očekivani rezultati Projekta 

  •  120 polaznika naučit će postupak soljenja sardele
  • 60 polaznika radionice naučit će razne tradicionalne ribarske vještine
  •  postavlanje starog vitla omogućit će izvlačenje/spuštanje barki u more u fažanskoj luci
  •  10 –tak mladih završit će školu pecanja
  •  2000 gastro brošura s tekstom o vrijednosti plave ribe i tradicionalnim i suvremenim receptima
  •  3D izložba i info totemi te 3.000 letaka na temu ugroženih životinja
  • Cestom sardela i gastro radionicom prezentirat će se prepoznatljivost riblje ponude Općine Fažana i poticati konzumacija plave ribe i povezanost ribara i ugostitelja
  •  odlazak na pokazni ribolov predstavlja poticanje diversifikacije gospodarskog djelovanja ribara kroz turizam i mogućnost povećanje njihovog prihoda.

Partneri
Turistička Zajednica Općine Fažana, Turistička Zajednica Općine Ližnjan, Jedriličarski klub “Brioni”

Ukupna vrijednost Projekta
Ukupna vrijednost projekta „Ča ribari znaju“ iznosi 164.180,78 kn, od čega je 131.792,45 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Razdoblje provedbe Projekta:
Do kraja prosinca 2021.godine

 

 

 

Skip to content