Fažana u 1 dan

Dan u Fažani? Odakle početi?! Vjerojatno postoji milijun i jedan način kojim možete ispuniti svoj odmor i bez obzira na što se odlučite kada posjetite Fažanu, stvorit ćete nevjerojatne uspomene. Ovdje su samo neke od uzbudljivih stvari koje ovdje možete učiniti, ali avantura tu ne staje!

  1. Istražite starogradsku jezgru

Dan u Fažani započinje kavom na fažanskoj rivi s pogledom na more što će vas inspirirati i da se prošetate šarenim i kamenim ulicama Fažane. Svakim  korakom, ovo kameno gnijezdo na obali, Fažana na svakome koraku pripovijeda o tisućljetnim zavičajnim vrednotama: u rimsko doba Fažana je bila poznata po proizvodnji amfora, u srednjem vijeku dobila je svoje reprezentativne profane građevine, ali i sakralne, koje postoje i danas. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Fažana je procvjetala kao popularno turističko odredište zahvaljujući obitelji Marinkovich. Današnja Fažana živa je kao i uvijek, njegujući svoju pomorsku i ribarsku tradiciju, pa čak i osvojivši srce Pier Paola Pasolinija kao “šarmantno malo mjesto”.

Jeste li znali da je Larondinella bila najkraća i najuža ulica u Fažani koja je dobila ime po lasti (tal. larondinella), jer je prema pričama starih mještana bila toliko uska da su kroz nju mogle letjeti samo laste ili da je crkva sv. Kuzme i Damjana nalazi se na najnižoj nadmorskoj visini u Istri: samo jedan metar iznad razine mora.

Više o fažanskoj baštini saznajte ovdje.

  1. Zaplovite u avanturu

VelikiBrijun, Mali Brijun, Sv. Marko, Gaz, Obljak, Galija, Gruj, Vanga, Madona, Vrsar, Sv. Jerolim, Supin, Supinić i Kozada zajedno čine jedan od najljepših arhipelaga na Mediteranu. Njihovu ljepotu, uz šum valova, možete doživjeti na izletu brodom iz Fažane. Obilazak otoka nude brodari na fažanskoj rivi.

Zainteresirani ste za razgled Velikog Brijuna, kliknite ovdje.

  1. Sudjelujte u manifestaciji

Fažanske manifestacije slave našu baštinu i kulturu, gastronomiju i način života. Od glazbenih, tradicionalnih do sportskih događaja, ima zabave za svakoga. Da biste se istinski uživjeli u život mještana, svake srijede tijekom ljeta sudjelujte u Maloj ribarskoj akademiji “Sardela” na fažanskoj rivi. Pozivamo vas da se upišete na tečajeve, naučite stare ribolovne vještine poput punjenja igala za mreže, izrade mornarskih čvorova, pletenja i popravljanja ribarske mreže te pod vodstvom naših iskusnih ribara i sami postanete ribar.

Pogledajte sva naša događanja.

  1. Ulovite zalazak sunca

Od nježnih ružičastih i ljubičastih nijansi do jarkih narančastih i dramatičnih crvenih, nijedan zalazak sunca u Fažani nije isti. Na rivi svako je mjesto idealno za uživanje u zalasku sunca, ali naše omiljeno mjesto je lukobran.

  1. Postanite pustolovi

Od sportova na vodi, hodanja do biciklizma, mogućnosti za bavljenje sportom su beskrajne!

Za sve one željne zabave i avanture te adrenalinskog doživljaja, postoji mnoštvo aktivnosti za sve uzraste kojim će ispuniti vrijeme odmora.

Odlučite li se doživjeti Fažanu i Valbandon biciklom ili pješice, nećete pogriješiti. Biciklističke staze 301 Vasianum i 302 Sv. Elizej odvode vas od užurbanosti svakodnevice i pružaju drugačiji pogled na Fažanu i okolicu. Ili odaberite električni bicikl koji će biciklirati za vas.

Više vas zanima hodanje? Naša prekrasna šetnica uz more na kojoj možete udahnuti osvježavajući slani zrak pravi je izbor. A za one željne adrenalina tu su jetski, parasailing, jedrenje na dasci, SUP, ronjenje i aqua parkovi. Sve što želite je opušten dan na plaži? Bilo koja od 7 plaža u Fažani i Valbandonu odličan je izbor za one željne zabave na suncu i moru.

  1. Jedite, jedite i još malo jedite

U Fažani se  srdele pripremaju na 100 različitih načina: slane, marinirane, pohane, pržene, pečene na roštilju … a svaki restoran ima svoj prepoznatljiv način pripreme.

Da ne zaboravimo, niti jedan tipičan istarski obrok nije potpun bez najkarakterističnijih vina – malvazije i terana – te maslinovog ulja. Što bismo još postavili na stol? Što kažete na buzaru s raznim vrstama plodova mora, domaće maneštre, pljukance, fuže ili njoke sa šugom, ombolo, kobasice, meso pod pekom i tradicionalne slastice poput fritula, kroštula i cukerančića. Eksplozija mirisa i okusa je zajamčena.

Želite li neke od lokalnih namirnica kupiti, posjetite naš Sajam istarskih gastro proizvoda svake srijede na fažanskoj rivi od 15. lipnja do 15. rujna.

  1. Uživajte u pogledu

Bilo da se radi o Stazi dobrih vibracija, Senatus populusque Fasanensis, šetnici Antonio Smareglia ili Parku sardela otkrit ćete stoljetnu povijest, uživati u pogledima koji oduzimaju dah, šetati u sjenama borova, maslinika i usred dragocjenog prirodnog okruženja zaboraviti na stresnu svakodnevicu. Ova posebna područja predstavljaju bogatu fažansku kulturnu i prirodnu baštinu te omogućuju da je cijenite na moderan način.

Skip to content