Šetnja gradom starim 3000 godina

Pula

Oko tri tisuće godina stara je Pula, grad predantičkih tragova što ih obujmljuje i legenda o moreplovcima Argonautima, koji su prispjeli u ove krajeve s Crnoga mora, noseći ukradeno Zlatno runo. Potjera što bijaše za njim krenula, umorna i bez nade u povrat Zlatnog runa, osnovala je Pulu.
Antička vremena oblikuju grad nizom prekrasnih antičkih spomenika, kao što su Herkulova vrata, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata), Dvojna vrata… Najimpozantniji je spomenik – šesti po veličini, a oblicima zacijelo najljepši na svijetu – pulski amfiteatar, Arena iz prvoga stoljeća poslije Krista. U Areni, nekoć poprištu borbi gladijatora i zvjeradi, mjestu gdje su mučeni prvi kršćani, tako i sveti German, danas se odvijaju glazbene večeri i programi Pula Film Festivala.
Pula je s nešto više od šezdeset tisuća stanovnika, najveći grad u Istri i jedan od najznačajnijih turističkih centara u Hrvatskoj. U Puli se nalaze: Arheološki muzej Istre i Povijesni muzej Istre, Istarsko narodno kazalište, Sveučilišna i Gradska knjižnica, Mornarička biblioteka, galerije i sjedišta kulturnih ustanova. Brodogradilište «Uljanik» poznato je širom svijeta; carsko-kraljevsko Brodogradilište s Arsenalom otvoreno je 1856. godine a 1858. porinut je prvi brod, «Kaiser».
U prostorima austro-ugarske tvrđave Fort Verudella, jednog od mnogih ostataka fortifikacijskih utvrda u gradu i okolici, danas je smješten Aquarium Pula. Izuzetno mjesto predaha i upoznavanja žitelja sjevernojadranskog podmorja.

Skip to content