Kaštel na hridi, Ples mrtvaca, Aleja glagoljaša

Pazin, Beram, Roč-Hum

Upravni centar Istarske županije je Pazin, grad na ponorom rječice Pazinčice, smješten u srcu Istre. Klisure ponora – Pazinske jame – ustremljene su visinom od 130 metara nad hukom vode u dubini. Na stjenovitoj uzvisini uzdigao se i pazinski Kaštel, najuščuvaniji zamak ove vrste u Istri. Kaštel i Ponor nadahnuli su glasovitog književnika Julesa Vernea – «oca znanstvene fantastike» – koji je dio svojeg romana «Mathias Sandorf» smjestio na ovo mjesto, prateći sudbinu dvojice urotnika koji se, zatočeni u pazinskoj kamenoj tvrđi, spuštaju niz zidove i litice k otvoru Jame…
Pazin je mjesto izbora niza zanimljivih ruta. Posjetom Bermu odabrat ćemo susret u crkvici Majke Božje na Škriljinah s najpoznatijim freskama u Hrvatskoj, djelom Vincenta iz Kastva s kraja 15. stoljeća. Ovdašnji motiv «Plesa mrtvaca» izdvaja se po sugestivnosti i poruci u redu sličnih u svijetu.
Od Roča do Huma prostire se nizom kamenih spomenika u prirodi osebujna Aleja glagoljaša. Glagoljica je staro hrvatsko pismo s odlikama likovne, kulturni spomenik visokog ranga. Na ovome putu, tek kraćim skretanjem dolazimo u selo Kotle, ususret tragovima starih mlinova na Mirni i oblicima negdašnjeg seoskog gospodarstva.
Širom središnje Istre nalaze se brojne istarske «oštarije», restorani i konobe agroturizma, vinske ceste i mjesta susreta sa znamenjima starih oblika europske civilizacije i pučkog života. Duž ovih «kontinentalnih» itinerara očituje se dobrodošlica uz freske, glagoljičke grafite, pučko graditeljstvo i nezaboravnu ponudu kuhinje i konobe.
Ukoliko ste pustolovnijeg duha, dodajte vanjskim jedinstvenim doživljajima još malo adrenalina te doživite unutrašnjost Istre nezaboravnim off-road izletom safari džipovima.

 

Skip to content