Ceste maslinovog ulja i vina

MASLINOVO ULJE – BOŽJI ELIKSIR
Tražimo li autohtoni proizvod Istre – visoko kvaliteno maslinovo ulje čija je kvaliteta odraz autohtonog sortimenta i tipičnosti staništa, posebice u njenom priobalnom južnom dijelu koji je obilježen i antičkim nalazištima (keramičke radionice u kojoj se izrađivala čuvena Istarska amfora), onda je Fažana s okolicom svakako jedno od rijetkih mjesta u kojem prošlost i sadašnjost jasno ukazuju da smo na najboljem tragu. Antička svjedočanstva o maslinovom ulju Istre govore jednostavno i uvjerljivo o njegovoj kvaliteti:
Strabon kaže da je ulje iz Istre najbolje ulje Rimskog imperija.
Prema Marcialisu (40. – 103. n. e.) «ulje u amfori iz Istre» mjerilo je besprijekornosti i savršenosti. Prema Pliniju Starijem, istarsko ulje po kvaliteti dijeli svoje mjesto s onim iz Betike. Venecijanci su od gradova svojih podanika u znak podaništva u naturalnoj daći tražili samo istarsko maslinovo ulje. Najkvalitetnija ulja u doba antike iz ovih krajeva izvozila su se i u Sirmium, Noricum, Italiju, Afriku, Rim, itd. Danas ga široki čakavski puk naziva «domaće ulje» ili «dobro ulje».
Danas se u Fažani možemo sami uvjeriti u tu kvalitetu hvaljenu kroz povijest; možemo to učiniti kroz ponudu fažanskih maslinara. Njihova maslinova ulja dobivena od svježih, zdravih i umjereno-dozrelih plodova uglavnom autohtonih sorti, prerađena na suvremen način, svjedoče o kvaliteti koju su rimski imperatori držali pod svojom strogom upravom i dijelili samo onima kojima su to htjeli .
Upravo ta kvaliteta sadržana je u proizvodu extra djevičanskoga maslinovog ulja iz Fažane i dostupna je svakom gostu da ga još više veže uz ovaj kraj. Spomenimo i to da su ovi maslinici u zadnjih tridesetak godina bili potpuno zapušteni; u njima se nikad nije primjenjivala jaka primjena kemijskih sredstava putem gnojidbe i zaštite, te se može govoriti ne samo o mogućnosti proizvodnje vrhunskog proizvoda s nutricionističkog aspekta već i o ekološki proizvedenome proizvodu.

4000 GODINA PRIMJENE MASLINOVA ULJA:
– u gastronomiji
– kao platežno sredstvo
– kao jedan od glavnih sastojaka u kozmetici
– u medicinske svrhe
– za osjajivanje dijamanata
– kao sredstvo za pranje i čišćenje
– za podmazivanje škripavih vrata
– kuhano maslinovo ulje, jedan je od oblika oružja i mučenja u ratu
– stoljećima su novorođenčad, kraljevi i umirući njime pomazivani
– odlično čuva namirnice: sir, riba… godinama ostaju u njemu nepokvarljivi

Ceste maslinova ulja:
DUILIA i NICOLETTA BALIJA
Galižanska cesta 8, Fažana
tel: +385 (0)52 521 565
mob: +385 (0)98 942 65 80, +385 (0)98 420 125

nicoletta@balija.eu
www.balija.eu

MARČETA
Pineta I ogranak 2, Valbandon, Fažana
tel: +385 (0)52 520 794
mob: +385 (0)99 25 18 418

info@marceta.hr
www.marceta.hr

AGROUDRUGA FAŽANA
Župni trg 3, Fažana
mob: +385 (0)91 76 22 529
agroudruga.fazana@pu.t-com.hr
www.agroudruga-fazana.hr

 

O MALVAZIJI ISTARSKOJ
Malvazija istarska najraširenija je sorta vinove loze na području Fažane. Stara je to, autohtona sorta koja se proširila po cijeloj Istri i danas je sinonim kako za fažansko tako i za istarsko vinarstvo. Ima srednje velik rastresit grozd, bobica je srednje velika do krupna, okrugla, zelenožute boje. Na osunčanim fažanskim pozicijama grozd (bobica) dobiva zlatnožutu boju (takvu boju kasnije može imati i vino). Zbog obilja sunca, dobrih pozicija i crvene zemlje, grožđe fažanske malvazije nakupi puno šećera (oko 20,00 i više posto) i umjerene količine kiselina (oko 5 g/l). Zbog toga je proizvedeno vino dosta jako (12,0 – 13,0 vol. %), blago kiselo (5,0 g/l ukupnih kiselina), bogato ekstraktom, vrlo harmonično i pitko sa specifičnim cvjetno-voćnim mirisom bagremova cvjeta. Malvazija ima lijepu nijansu svijetložute do slamnato žute boje. Nekad se vino malvazije proizvodilo na tzv. «tradicionalan način» ili, kako se to ovdje kaže, «na dropu». To znači da je grožđe najprije muljano (mljeveno), a onda sve zajedno ostavljeno na vrenju (kuhanju). To je trajalo 4 – 7 dana, a zatim je odvojen sok i prešan drop. Tako odvojen sok nastavio je vrenje do kraja. Ovako proizvedena vina imala su jaču nijansu žute boje, malo trpkosti u okusu i bila su vrlo jaka.

Vinske staze i vinski podrum:
MARČETA
Pineta, I ogranak 2, Valbandon, Fažana
tel: +385 (0)52 520 794
mob: +385 (0)99 25 18 418

info@marceta.hr
www.marceta.hr

Skip to content