Mala ribarska akademija Sardela

Mala ribarska akademija Sardela
– fažanski izazov u mreži jedne tradicije

Svježa, još vrela, skinuta s gradela, sardela je u Fažani riba s posebnim okusom i mirisom Jadrana. Kao vrhunski doručak, kao glavno jelo, svejedno… Spremljena na različite načine, najbolji razlog za čašu malvazije ili terana, ova riba ima i svoju Akademiju u Fažani – Malu ribarsku akademiju Sardela – nedaleko od Pule a nadomak Brijunskog otočja!

Poznat po svojoj bistrini, Fažanski kanal spaja Fažanu i Brijune, a ovdje se na «terrafermi» još u srednjem vijeku spominje tradicija ribarstva što kroz vjekove obujmljuje i našu suvremenost. Uz dva fažanska mola, u lučici se lelujaju ribarice i barke, pasare i batane; uz večernji isplov pod svjetlima i jutarnji žagor na rivi. Ribarstvo je dio obiteljske uzajamnosti: i danas ćemo ovdje vidjeti vrijedne Fažanke, koje po povratku svojih ribara čiste i krpaju mreže. Sardele, sardoni, skuše i lokarde… Evo najčešće plave ribe u fažanskim mrežama! Riba se prodavala okolnom stanovništvu, otpremala k brijunskim hotelima za stolove mondenih gostiju, te za preradu u mjesnoj tvornici. Bilo je ribe i za izvoz. Na brodskoj liniji Pula-Trst brodovi su pristajali u Fažani i otpremali ribu, kao i jastoge i rakove – granzevole – za tršćanske potrebe kao i za stolove u Beču.

Danas gotovo čitava ugostiteljska ponuda, ovdje u Fažani i Valbandonu, nudi sardelu. Cestom sardela na rivi, kojom se s lakoćom prolazi pješice, tradicijski način pripreme sardela u restaurantima i konobama zadovoljit će svakog gosta. Mogućnost degustacije, uz objašnjenja o pripremi ribe, dio je turističke ponude i mjesnih tradicija, dok cjelogodišnji programi upućuju na posebne sadržaje.

U svibnju unutar programa Ribarske akademije Sardela posebno je zanimljiva Fažanska škola soljenja ove plave ribe. Koliko ribe, a koliko soli, smještaj u limenke, ulje i začini… sve tajne vrsnih umijeća fažanskih ribara na uvidu su znatiželjnika. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.

More na stolu (lipanj) i Rapsodija u plavom (rujan) nude kulinarsku lepezu pripreme sardela na 100 načina, gdje do izraza dolaze maštovitost i umijeće, kada iz jednostavnosti proizlazi raskoš dobroga teka. Degustacija ribe u Fažani na okusu maslinova ulja, uz čašu domaćeg vina, pravo je mjesto za nove susrete i nove spoznaje. More je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine… oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja.

Fešta od sardela i Ča ribari znaju (kolovoz) su ribarske fešte na kojima ribari na različite načine predočuju vještine i umijeća ljudi od mora. Ribari izlažu stanare mora, stare i nove alate i naprave. Objašnjavaju posjetiteljima kao se pojedina riba lovi, kako se koriste alati, kako se pletu mreže, namataju igle… I svi su tada ribari: i djeca, i turisti, namjernici i slučajni gosti.

Svijet ribara i ribarskih tradicija u Fažani nalazi svog odraza i u umjetničkim kreacijama. Tu gdje valići stižu do samih stolova obližnjih restorana, uz šetnicu na fažanskoj rivi, ovdje gdje more ide ukorak s minulim vremenima i sadašnjosti – evo, osebujne galerije na otvorenom: Park Sardela !

Kroz evokaciju srebrnasto-modre ribice, sardele, tematski je osmišljena ova skulptorska promenada u naslovima starog govora fažanskih ribara. Laštra, frega, ardor, šušana, buriole nazivi su skulptura posvećenih ovoj maloj hraniteljici, skromnoj odgojiteljici, sardeli. Tradicija ribarsko-turističkog mjesta srcem je i ponudom okrenuta moru, izazovom što na rivu zove iskusne domaće ribare, djecu i roditelje, turiste i moderne argonaute. Poziv je to u okruženje i drevnih ribarskih razgovora o sreći i umijeću, o šekama i poštama, milosti i nemilosti vjetra i valova, kroz priče u kojima odjekuju govor predaka i izazovi novih vremena.

Nagrada Turističke zajednice Istarske županije
Zlatna koza – Capra d´oro
– u 2004. godini za projekt Ribarska akademija Sardela
– u 2006. godini za projekt Park Sardela

Simply the Best
– u 2017. godini za projekt Ribarska akademija Sardela

 

Radionice

Radionice

Turistička zajednica Općine Fažana vam ove godine organizira besplatne tečajeve Male ribarske akademije Sardela svake srijede na fažanskoj rivi. Pozivamo vas da se prijavite, naučite stare ...
Umjetnost pored puta

Umjetnost pored puta

Kroz evokaciju srebrnasto-modre ribice sardele, tematski je osmišljena ova skulptorska promenada čiji su prvi radovi, djela fažanskih umjetnika, postavljeni 2006. - 2008. ...
Manifestacije

Manifestacije

ŠKOLA SOLJENJA SARDELA Natjecanje u soljenju sardela te gastro ponuda od sardela, mogućnost kupovine slanih, mariniranih i ostalih proizvoda od sardela uz stručno predavanje o ...
Cesta sardela

Cesta sardela

Gotovo čitava ugostiteljska ponuda, ovdje u Fažani i Valbandonu, nudi sardelu. Cestom sardela, kojom se s lakoćom prolazi pješice, više od stotinu načina pripreme u restaurantima i konobama ...
Skip to content