Kultura i tradicionalna događanja

8. ŠKOLA SOLJENJA SARDELA

30.04.2011 17:00

17,00 Fažanska riva

Takmičenje u soljenju sardela te gastro ponuda od slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina, predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremaanja sardela (fažanska riva).

Fažanska Mala ribarska akademija Sardela rastvara svoja vrata kopnu i pučini! U njezinom je radu na poseban način zanimljiva, nadasve korisna Škola soljenja sardele. Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima… Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.

PROGRAM:

ŠKOLA SOLJENJA SARDELA – pozivamo Vas da posolite svoj važ sardela pod stručnim vodstvom fažanskih ribara, semestar za polaznike i posjetitelje

PREDAVANJE O TRADICIJSKIM I SUVREMENIM NAČINIMA PRERADE I PRIPREMANJA SARDELA

SARDELIJADA – bogata gastro ponuda sardela sa gradela

DEGUSTACIJA I PRODAJA ISTARSKIH PROIZVODA: maslinovo ulje, sir, pršut, vina i rakije, proizvodi od smokava, med, istarski kolači

„RIBARNICA KOD PAOLA I NINE“ – prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeća i prodaja slanih i mariniranih sardela

ZABAVNI PROGRAM ZA DJECU I ODRASLE 

 

Skip to content