Pješačenje

Pješačenjem možete na najbolji mogući način doživjeti mjesto, istaknute znamenitosti centra grada, krajolik i čarobne zalaske sunca. Odmaknite se od svakodnevnice i uživajte u svim ovim čudesnim trenutcima.

Istražite Fažanu i Valbandon pješice
Krenete li iz Fažane pješačkom stazom uz cestu prema Puli, prva stanica neka vam svakako bude u Valbandonu na pješačkom mostu, gdje ćete pogledom prema moru uživati u malenoj zelenoj oazi mira, ali i sresti se s nekim od naših posebnih stanovnika – bijelom i sivom čapljom, divljim patkama. Mjesto je to na spoju izvora i mora, jedna od posebno odabranih lokacija Staze dobrih vibracija. Nastavite istraživati Valbandon te ćete otkriti replike rimskih mozaika koji su krasili luksuznu kasnoantičku seosku vilu. Laganom šetnjom uz more, ispod pinija, uz pogled na Brijune, vratit ćete ćete se u Fažanu, a tu se u samom srcu mjesta smjestila Župna crkva Sv. Kuzme i Damjana, sagrađena na najnižoj nadmorskoj razini u Istri – samo jedan metar. Posebno mjesto u fažanskoj tradiciji zauzima sardela. Posvećeni su joj mnogi recepti naših restorana i konoba na Cesti sardela, ali i osebujna galerija na otvorenom: Park Sardela. U nastavku fažanske rive prema Pineti šetnica je najpoznatijeg istarskog skladatelja Antonia Smareglie uz posebne autorske klupe, na kojoj možete, baš kao i slavni maestro, odmarati uz šum mora i zalazak sunca. Prošećete li se pak lukobranom, stići ćete do crvenog ferala koji je s pogledom na stari grad, najfotogeničniji motiv Fažane.
Želite li pak iskusiti mirnoću, zaputite se ka crkvici Sv. Elizeja. Ugodnom šetnjom kroz maslinike, uz suhozide možete stići do Stancije Buršić u Vodnjanu i okrijepiti se domaćim istarskim pršutom, do maslinika obitelji Balija u Fažani na degustaciju vrhunskog maslinovog ulja ili pak u Valbandon kod obitelji Marčeta na dobru kapljicu vina – sve ovisi koji ćete puteljak izabrati.

Skip to content