Kultura i tradicionalna događanja

Fešta Sv. Kuzme i Damjana

26.09.2009 00:00

CRKVA SV. KUZME I DAMJANA

Pod kamenim „jarbolom“ zvonika, fažanski je trg pred župnom crkvom svetih Kuzme i Damjana nalik palubi broda što tradicijom ribarskog života i novim izazovima na osobit način komunicira s vremenom i naraštajima žitelja Fažane i njihovih gostiju.
S kamena nas pročelja, s reljefa ponad ulaza u crkvu, pozdravljaju likovi svetaca zaštitnika župe koja se dokumentirano spominje od 1150. godine. Najvjerojatnije braća, Kuzma i Damjan – sveti liječnici – rodom su s arapskoga tla, a medicinu su studirali u Siriji. Liječničkim znanjem i svjedočenjem kršćanstva svoj su posao i poslanje, djelujući na području Egeje Cilicijske u današnjoj Turskoj, obavljali besplatno. Liječili su ljude i životinje a kao kršćani osuđeni su na smrt 303. godine tako što su im odrubljene glave. Njihov se spomen slavi 26 rujna. Zaštitnici su liječnika i medicine.

Blagdan zaštitnika Fažane bit će 26. rujna proslavljen svečanom svetom misom u 18 sati. Život i djelovanje sv. Kuzme i Damjana bit će potom uprizoreni glazbeno-scenskom i plesnom interpretacijom. Bit će otvorena izložba crkvenog ruha, zastava i liturgijskog blaga. Nastupit će fažanski župski zbor, zbor ovdašnje Zajednice Talijana, folkloraši, svirači harmonike „trieštine“ i drugih glazbala. Splet zbivanja bit će zaokružen feštom uz specijalitete domaće kuhinje, posebice uz raznoliku ponudu sardele.

Skip to content