Kulturna i prirodna baština

S pogledom na Brijune, sa zaleđem mediteranskog raslinja, s pješčanim sprudom što ulazi u more, Fažana vas poziva na otkrivanje bogate kulturne baštine i blagodati okusa prirodne baštine u svako doba godine.
Povijest i kultura Fažane i Valbandona govore o drevnim mediteranskim vezama, razmjeni iskustava i dobara. Od gospodarskog središta rimske civilizacije, mletačkog srednjovjekovnog ruralnog i urbanog središta kada se grade reprezentativnije profane građevine, ali i obnavlja i širi veći dio sakralnih objekata, počecima turizma u doba Austro-Ugarske do 2001. kad je Odlukom Sabora Republike Hrvatske Općina Fažana izdvojena kao samostalna jedinica lokalne samouprave.
Posjetom Valbandonu, šetnjom «preko mosta», otkrivamo pravu oazu primorskog ugođaja, jedinstveni prostor doživljaja spoja izvora i mora podalje od užurbanije vreve. Ovdje kao da je sve stvoreno za opuštanje uz mirise i zvukove prirode.
Stoga, nemojte oklijevati – doživite posebnost zalaska sunca na lukobranu, prepustite se zvucima klavira i violine među maslinicima uz crkvicu Sv. Elizeja, upoznajte naše drage sezonske goste – bijelu i sivu čaplju…

Skip to content