Manifestacije


ŠKOLA SOLJENJA SARDELA

Natjecanje u soljenju sardela te gastro ponuda od sardela, mogućnost kupovine slanih, mariniranih i ostalih proizvoda od sardela uz stručno predavanje o tradicijskim načinima prerade i pripreme sardela. Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele. Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima…, ali koliko zaista kilograma sardela, a koliko soli treba staviti u važ od pet kilograma? Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.


MORE NA STOLU

Uz bogatu gastro ponudu jela od sardela, polaznici Male ribarske akademije na ovoj manifestaciji mogu naučiti kako se pripremaju jela od sardela, ali isto tako i otkriti čaroban živi svijet fažanskog plićaka, otići s ribarima na ribolov i naučiti sve o tajnama morskih dubina oko Brijunskog arhipelaga. Simbol Fažane, riba sardela… stalni je izazov za nove susrete na fažanskoj rivi, na malome trgu, u restaurantu, konobi. Posebno su privlačni programi kulinarske priprema sardela na 100 načina, gdje do izraza dolaze maštovitost i umijeće, kada iz jednostavnosti proizlazi raskoš dobroga teka. Degustacija ribe u Fažani pravo je mjesto za nove susrete i nove spoznaje.


FEŠTA OD SARDELA

Sardela, plava ribica, simbol fažanskih ribarskih okupljanja, upućuje poziv i na svoju najveću feštu: Feštu od Sardela! Vrijeme je to najživljih okupljanja u Fažani kada se čitav koloplet kulture ribarstva, zabave i relaksa, odvija kroz niz raznovrsnih sadržaja. Ovo je jedna od naših najstarijih ribarskih svečanosti, kada se zavijore zastave ribarske Bratovštine svetoga Andrije, zaštitnika Ribara. Priređuju se natjecanja u nošenju ribarskih kašeta, u veslanju, potezanju konopa… Miris sardele prekriva valove i bonacu, dok se na rivi i na drugim mjestima odvijaju sportske, kulturne i zabavne priredbe. Gastronomska umijeća ovdašnjih restorana rasprostiru ponudu kojom se, na radost mještana i gostiju, Fažana iznova predstavlja kao vrhunski domaćin.


ČA RIBARI ZNAJU

Prezentacija starih ribarskih alata, tečajevi njihove izrade i učenje veslanja batanama, dok će majstori održati utrku „Batana cup“. Tri mjeseca nakon soljenja, na ovoj manifestaciji se proglašavaju najbolje slane sardele iz Škole soljenja sardela, naravno uz bogatu gastro ponuda od sardela. Ovo je ribarska fešta na kojoj ribari na različite načine predočuju vještine i umijeća ljudi od mora. Ribari izlažu stanare mora, alate i naprave. Objašnjavaju posjetiteljima kao se pojedina riba lovi, kako se koriste alati. «Ribar plite mrižu svoju…» kaže stara pjesma; ovdje ćemo pogledati kako se to čini, kako se namata igla i doznati štošta novog. I svi su tada ribari: i djeca, i turisti, namjernici i slučajni gosti. Na valovima ribarskog znanja i susretljivosti, Fažana je poput velike barke… No, ima i manjih: karakteristična ribarska batana, barka s ravnim dnom, glavni je protagonist u napetoj utrci batanama, «Batana Cupu». Sjetit ćemo se i svibnja, «Škole soljenja sardele» jer se upravo na ovoj fešti otvaraju limenke i ocjenjuju «davno» posoljene sardele…


RAPSODIJA U PLAVOM

Batane i more pretvaraju se u jedinstvenu, galeriju mobilnih instalacija na moru, uz cocktail party i vatreni cocktail show, bogati program za djecu, light show i zvukove pop, rock, blues, evergreen i country glazbe.

Skip to content