Vizni režimi i razni zakonski propisi

Putne isprave
Za ulazak u Republiku Hrvatsku strani državljani moraju imati putovnicu ili neki međunarodno priznat identifikacijski dokument.
Građani EU/EEA za ulazak u RH mogu koristiti i valjanu osobnu iskaznicu.
Turisti mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do tri mjeseca.
Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Vize
Svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku.
U skladu s viznim sustavom Vlade Republike Hrvatske, viza je potrebna za strance koji dolaze iz zemalja čijim je državljanima potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku. Vizu je potrebno pribaviti prije ulaska u Republiku Hrvatsku. Vizu u pravilu izdaje diplomatska misija, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske.
Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država dostupan je pri Ministarstvu vanjskih poslova na stranicama www.mvep.hr:
» Pregled viznog sustava

Carina
Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije.
Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.
Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija.

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, hostel, kamp ili apartman, automatski ćete biti registrirani u sustavu eVisitor, što je zakonski propisano.

Skip to content