Vizni režimi i razni zakonski propisi

Putne isprave
Zemlje članice Europske unije (EU) jedonoglasno su 8. prosinca 2022. odobrile ulazak Hrvatske u Schengen od 1. siječnja 2023. godine.
Schengensko područje omogućuje slobodno putovanje među državama članicama, bez prolaska graničnih kontrola.
Ulazak Istre/Hrvatske u sastav schengenskog prostora označave ukidanje graničnih kontrola između Hrvatske i 22 zemlje članice Europske unije te četiri države izvan EU: Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

Putovanje unutar država članica Schengena od 1. siječnja 2023. odvijat će se bez granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima, dok će se kontrole u zračnim lukama provoditi do 26. ožujka 2023. godine.

Iz ostalih država koje nisu članice schengenskog prostora, ulazak u Hrvatsku moguć je uz predočenje osobne iskaznice, važeće putovnice ili valjane vize.

Turisti mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do tri mjeseca.
Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Vize
Građani europskih zemalja, neovisno o tome jesu li njihove države članice Europske unije ili ne, za dolazak u Hrvatsku ne trebaju imati vizu. Jedine iznimke pritom su Ruska Federacija, Bjelorusija i Republika Turska. Građani većine neeuropskih zemalja vjerojatno će morati pribaviti vizu u skladu sa sporazumima između Hrvatske i njihove domovine.
Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država dostupan je pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na stranicam www.mvep.hr:
» Pregled viznog sustava

Carina
Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije.
Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.
Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija.

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, hostel, kamp ili apartman, automatski ćete biti registrirani u sustavu eVisitor, što je zakonski propisano.

Skip to content